Palócföldért Egyesület

Egyesületünk bemutatása és céljaink.

Az egyesület célja: Az egyesület önkormányzati elven működő önkéntesen létrehozott érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervezet az egyesület jogi személy.Nógrád Megye történelmi és környezeti értékei olyan nemzeti értékek amely fokozott védelmet igényelnek. Az egyesület gyakorló önkormányzat képviselő tapasztalataira építve hozzá kíván járulni az előbbi érékek védelméhez.
A palócföldért egyesület fontosnak tartja Buják és környező települések népművészeti értékeinek felkutatását,leírását és megőrzését. Glatz Oszkár Kossuth díjas festőművész Buják község díszpolgárának hagyatékának gondozását és a községben eltöltött 35 éves emlékeinek feldolgozását. Kellő figyelmet fordítunk Szent Györgyi Albert nobeldíjas Magyar tudós felesége által Buják községnek adományozott értékek gondozásának.Továbbá ápoljuk a Olasz Magyar Inticapiago Intimiano Buják testvér települési kapcsolatot.

Hagyomány és tradíció!

Céljaink

Az Egyesület fő célja a Palóc hagyományok szokások,gyűjtése megőrzése az utókor számára.

Néprajzi értékek

Az egyesület sajátos eszközeivel elősegíti a nógrád emgyei települési táji természetri építészeti néprajzi értékek megóvását és a megye fejletebb térsésgekhez való felzárkóztatását.

Értékteremtés

A fiatalok körében népszerűsíti tudatosítja a helyi értéket ezzel is elősegítve az itt élők önbecsülését.

Együttműködés

Az Egyesület közös feladatvállalásokkal együttműködik Állami és más társadalmi szervezetekkel, más egyesületekkel.

Több mint 33 évre visszatekinthető folklór fesztivál

Bujáki Vásárnap

Ahol Buják és a Megye néptáncsóportjai és hagyomány őrző egyesületei találkoznak. A fesztiválra elátogatók bele kóstolhatnak az hagyományos régi palóc ételekbe, süteményekbe és megtapasztalhatják a igazi palóc vendégszeretetet.

Bujáki Vasárnap meghívó